Selectie werkzaamheden

Januari Mei September
Februari   Juni Oktober
Maart Juli November
April Augustus December

Ten geleide

Op 27 april 2017 werd Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander vijftig jaar. Met honderdvijftig Nederlanders die net als hij op die datum een kroonjaar bereikten, vierde hij dat een dag later in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Na afloop van het feestelijke diner was het Paleis vijftig uur aaneengesloten geopend. Een speciaal ingerichte tentoonstelling gaf een beeld van vijf decennia ‘Nederland en de Nederlanders’, met dingen uit het dagelijks leven (zoals de gaskachel en de kampeerstoel) en iconische objecten (zoals het schaatspak van Elfstedentochtwinnaar Evert van Benthem en de Nobelprijs van chemicus Ben Feringa). In een persoonlijk interview met Wilfried de Jong blikte de Koning aan de vooravond van zijn verjaardag terug op de eerste vijftig jaar van zijn leven.

Vijftig jaar bestonden onder andere ook Lelystad, het Rosarium in Winschoten, de Stichting Ideële Reclame en Rutgers, de organisatie die zich inzet voor seksuele en reproductieve gezondheid. Alle vier kregen ze Koninklijke aandacht. Dat gold ook voor honderden andere initiatieven, organisaties, bedrijven, plaatsen en samenwerkingsverbanden in binnen- en buitenland. 2017 was ook het jaar waarin Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba getroffen werden door verwoestend natuurgeweld. De Koning bezocht de eilanden in september en enkele maanden later – samen met  de Koningin – nogmaals.

Dit jaaroverzicht gaat dieper in op een selectie van honderd bezoeken, evenementen en activiteiten van met name de Koning, de Koningin en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix. Het beoogt een indruk te geven van de diversiteit van hun werkzaamheden en van de motivatie, de inzet en de prestaties van de mensen die zij in 2017 hebben ontmoet. Daarmee is het een samenvatting van 2017 in honderd bijzondere verhalen.

Jan Versteeg
Grootmeester van het Huis van Zijne Majesteit de Koning

© RVD - Jeroen van der Meyde

Tenzij anders vermeld, is op de inhoud van deze website de Creative Commons zero verklaring (CC0) van toepassing. Op foto's, video's, infographics of andere vormen van beeld is de CCO-verklaring niet van toepassing. Het is dus niet toegestaan om het beeld te hergebruiken of over te dragen, tenzij bij het beeld expliciet is aangegeven dat het wel is toegestaan.