Juli

16 juli

Oranjeleeuwinnen

Met overwinningen op Noorwegen, Denemarken, België, Zweden, Engeland en (in de finale) nogmaals Denemarken, wist het Nederlandse team het Europees Kampioenschap voetbal voor vrouwen 2017 te winnen. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima woonden op 16 juli de openingswedstrijd bij in stadion Galgenwaard in Utrecht. Voor het eerst in de geschiedenis was Nederland gastland van het vrouwentoernooi. Het was het grootste EK voor vrouwen ooit, met 16 teams, 31 wedstrijden, 7 speelsteden en een kwart miljoen bezoekers.

De Koning en Koningin zagen de OranjeLeeuwinnen zegevieren dankzij een kopbal van Shanice van de Sanden in de 66ste minuut. “Ik ben best emotioneel. Utrecht is mijn stad. Dat ik hier het eerste doelpunt van het EK kan maken, doet me veel. Die ontlading op de eerste avond; geweldig. Dat Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima na afloop in de kleedkamer kwamen is prachtig. Dat vergeet je nooit.”

Het geslaagde toernooi en de fantastische prestaties van het Nederlands elftal leidden tot een hausse aan belangstelling en enthousiasme voor het vrouwenvoetbal. ‘Mijn zoons gaan ook op vrouwenvoetbal. Punt uit’, twitterde fan Arjan Schouten.

© KNVB Media

Zomeropenstelling Paleis Noordeinde en Koninklijke Stallen

Na de positieve ervaringen in 2016 en de vele enthousiaste reacties van bezoekers, waren Paleis Noordeinde en de Koninklijke Stallen in de zomer van 2017 opnieuw een aantal dagen te bezichtigen voor publiek. Paleis Noordeinde opende vier zaterdagen in juli en augustus zijn deuren. De Stallen waren gedurende drie achtereenvolgende weken van dinsdag tot en met vrijdag te bezoeken. Net als in 2016 waren medewerkers van de Dienst van het Koninklijk Huis aanwezig om in verschillende ruimten een toelichting te geven op hun dagelijkse werkomgeving.

In het Paleis werd onder meer het nieuwe servies getoond, dat sinds het voorjaar van 2017 wordt gebruikt bij staatsbanketten en bij officiële diners met buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders en ambassadeurs. Er zijn voor de grootste diners tenminste 275 complete couverts nodig. Om dergelijke aantallen ook in de komende decennia te kunnen waarborgen zijn 350 couverts besteld. Het nieuwe servies is een Nederlands ontwerp in de traditie van het ‘Delfts Blauw’.

© Julia van den Berg van Saparoea

17 juli

Nationaal Monument MH17

Tweeduizend nabestaanden kwamen op 17 juli in Vijfhuizen samen voor de ingebruikname van het Nationaal Monument voor de slachtoffers die vielen op 17 juli 2014, toen vlucht MH17 boven het oosten van Oekraïne werd neergehaald. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, Hare Majesteit Koningin Máxima, de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, de minister-president en de ambassadeurs van de landen waar de slachtoffers vandaan komen, woonden de bijeenkomst bij.

Het monument is een initiatief van de nabestaanden van de slachtoffers. Het bestaat uit een groen bomenlint en een gedenkteken. In het herinneringsbos hebben alle 298 slachtoffers een eigen boom met een naamplaat gekregen. Het gedenkteken staat in een groen amfitheater en heeft de vorm van een oog dat opkijkt. In de iris zijn de namen van de slachtoffers gegraveerd.

© ANP - Remko de Waal

Evert van Zijtveld verloor op 17 juli 2014 zijn dochter Frederique, zijn zoon Robert-Jan en zijn schoonouders. Hij sprak als voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17. “Voor ons is het als de dag van gisteren. Deze dag staat in ons geheugen gegrift en slaat een gat in ons leven. Onze dierbaren gingen op 17 juli 2014 gezamenlijk op reis en met dit herinneringsbos worden zij symbolisch weer opnieuw bij elkaar gebracht.”

De Koning en Koningin legden samen met 17 kinderen uit Vijfhuizen zonnebloemen bij het gedenkteken. Na de officiële bijeenkomst spraken zij met nabestaanden.

© ANP - Remko de Waal