December

30 november – 2 december

Bezoek aan Bovenwindse Eilanden

Drie maanden nadat orkaan Irma grote schade aanrichtte in het Caribisch gebied, bezocht Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opnieuw Sint Eustatius, Saba en Sint Maarten. Hare Majesteit Koningin Máxima vergezelde hem tijdens het driedaagse bezoek, van 30 november tot en met 2 december. Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties reisde met het Koningspaar mee. De wederopbouw stond met name op het zwaar getroffen Sint Maarten centraal, maar er was ook ruimte voor andere onderwerpen, zoals duurzame energie en de stand van de kwetsbare koraalriffen rond Saba. Op Sint Eustatius bezochten de Koning en Koningin het Solar Park, dat voorziet in bijna de helft van de stroombehoefte van het eiland. Op Saba vierden zij Saba Day mee en stelden zij zich op de hoogte van de toestand van het koraal op de Sababank, enkele tientallen meters onder de zeespiegel.

De Koning was onder de indruk van het doorzettingsvermogen van de eilandbewoners na orkaan Irma, zo zei hij op Sint Maarten. “Heel indrukwekkend om weer terug te zijn en te zien wat hier gebeurd is.” Het Koningspaar praatte met getroffen bewoners, onder meer in een noodopvang voor orkaanslachtoffers en bij een voedselverdeelpunt van het Rode Kruis. Het viel hen op hoe groot de waardering is voor de Nederlandse militairen die sinds september in actie zijn geweest. “Het is ongelofelijk hoe dankbaar de mensen zijn voor de inzet van de Nederlandse militairen en alle anderen die hier geholpen hebben.” 

© ANP - Robin Utrecht

5 december

Bij de Politie thuis

Nederland telt 168 basisteams van politie. Eén basisteam bedient vaak meerdere gemeenten. Basisteam De Copen is met 160 medewerkers verantwoordelijk voor de veiligheid in Woerden, Oudewater, Montfoort, IJsselstein en Lopik. Teamchefs Thijs Hazewinkel en Bert Roemeling ontvingen op 5 december Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander op het hoofdbureau in Woerden. De Koning wilde met politieagenten en burgemeester Victor Molkenboer van gedachten wisselen over de impact van de reorganisatie bij de vorming van de Nationale Politie. Bij de reorganisatie zijn korpsen samengevoegd en zijn functies veranderd. Brigadier Jan de Ridder, die veertig jaar actief is als politieman, vertelde de Koning dat hij het familiegevoel van vroeger mist, waardoor hij zich minder thuis is gaan voelen. Zijn collega Louise van Vuren vertelde dat zij ook positieve ontwikkelingen ziet. Er is meer ruimte gekomen om samen met burgers en de gemeente prioriteiten te stellen.

De Koning wilde meer weten over de vernieuwende manier van werken waarmee het Basisteam experimenteert. Niet de landelijke protocollen, maar de veiligheidsgevoelens van de burgers zijn leidend. Door gebruik te maken van de alertheid van inwoners (bijvoorbeeld in WhatsApp-groepen) kan de politie veel sneller in actie komen. Een inwoonster die enkele jaren tegenover een drugspand woonde vertelde over de onveilige situatie die bij haar in de straat heerste. Verzamelen van bewijs bleek bijzonder moeilijk. “Door juridische procedures kunnen zaken soms niet snel aangepakt worden. Dat maakt het voor burgers best lastig”, aldus burgemeester Molkenboer.

© Hollandse Hoogte - Frank van Beek

6 december

Prins Claus Prijs

De Braziliaanse filmmaker Vincent Carelli en de Chinese ontwerper nieuwe media Ma Jun ontvingen op 6 december de Grote Prins Claus Prijs uit handen van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn. Jaarlijks eert het Prins Claus Fonds kunstenaars, denkers en organisaties die een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van hun land.

Vincent Carelli maakt al tientallen jaren videofilms met en over inheemse gemeenschappen in Brazilië. Door zelf de camera te hanteren, leggen Braziliaanse indianen hun cultuur vast en blijven beelden en tradities behouden voor komende generaties.

Ma Juns belangrijkste drijfveer is verontrusting over de ecologische verwoesting in zijn geboorteland. Bij de prijsuitreiking vertelde hij over de impact van milieuvervuiling op de bevolking.  “Ik herinner me dat ik bij een groot meer in gesprek kwam met een groep vissers. Ze schepten een stinkende algenprut uit het water, zo dik als groene verf. Een visser zei tegen me: ‘toen ik jong was, sprong ik op warme dagen in het meer en zwom dan tussen de kleine vissen. Nu blijf ik weg van het water, want het geeft me huidirritaties’.” Ma Jun besloot de strijd aan te gaan tegen de vervuilende industrie, niet met protestborden, maar met social media. Hij richtte een organisatie op die data over vervuiling verzamelt en verspreidt. Burgers kunnen via een app vervuiling in hun eigen omgeving rapporteren. Zo geeft hij burgers de kracht om hun stem te laten horen, aldus Prins Constantijn.

© Hollandse Hoogte - Wesley de Wit

7 december

Zwemveiligheid

In ons waterrijke land ben je alleen veilig met een zwemdiploma. In 1985 nam het Nationaal Platform Zwembaden de uitgifte van het Nationale Zwemdiploma over van de overheid. Sindsdien zijn 15 miljoen zwemdiploma’s uitgereikt aan kinderen en volwassenen. De zevenjarige Eline Klein uit IJsselstein kreeg op 7 december het 15 miljoenste zwemdiploma overhandigd. Prof. mr. Pieter van Vollenhoven kwam daarvoor naar Sport- en Evenementencomplex Merwestein in Nieuwegein.

Eline is op jonge leeftijd al een geoefend zwemmer. Zij behaalde Zwemdiploma C. “Wie het zwemdiploma C op zak heeft is een echte vriend van het water geworden en kan zich goed redden in zwembaden en bij activiteiten in, op en aan het water”, aldus de Nationale Raad Zwemveiligheid (sinds 1 januari 2018 de nieuwe naam van het Nationaal Platform Zwembaden). De organisatie heeft als doel de zwemveiligheid van de hele Nederlandse bevolking op een zo hoog mogelijk niveau te brengen. Bij de organisatie zijn meer dan duizend zwembaden, zwemscholen en verenigingen aangesloten.

De heer Van Vollenhoven herinnerde zich zijn eigen ervaringen toen hij als kind leerde zwemmen. “Ik heb ook nog aan een hengel gezeten, herinner ik me.” Zijn diploma behaalde hij in een buitenbad bij Alkmaar. “Het was koud. Zo’n bad met groezelig bruin water waar je niks in zag. Ik vond het eigenlijk dertig keer niks. Maar ik ben wel blij dat ik het diploma heb!”

© ANP - Bart Maat

14 december

Crescendo

In een tjokvol Ahoy in Rotterdam werd op 14 december de Kerst feestelijk ingeluid met het Kerst Muziekgala 2017. Hare Majesteit Koningin Máxima vierde het feest mee. Als erevoorzitter van het platform Méér Muziek in de Klas zet zij zich samen met basisscholen, PABO’s, muziekscholen, orkesten, gemeenten en bedrijven in heel Nederland in om muziek een vaste plek in het onderwijs te geven. Het Kerst Muziekgala is het slotakkoord van een reeks muziekshows uitgezonden door AVROTROS. Schoolklassen konden daarin laten horen wat ze muzikaal in huis hebben. De winnende klassen vormden samen de Grootste Schoolband van Nederland, die op 14 december Ahoy plat speelde.

De show startte met pianist Joël (12). Hij ontdekte zijn muzikaliteit toen hij zes jaar was en werkt sindsdien aan de vervulling van zijn droom: concertpianist worden. Joël volgt masterclasses bij Wibi Soerjadi, die blij is met de toegenomen aandacht voor muziekonderwijs omdat het kinderen spelenderwijs vertrouwd maakt met muziek. “Als kind leer je alles op een heel natuurlijke manier, heel snel. En het blijft ook in je systeem zitten. Daar heb je later ontzettend veel aan.” Joël geeft inmiddels les op zijn oude basisschool en is daarmee de jongste muziekleraar van ons land.

In een blog op de site van platform Méér Muziek in de Klas schreef de Koningin: “Ik ben trots op wat we samen in beweging hebben gebracht. Méér Muziek in de Klas gaat crescendo.” 

© Meer Muziek in de Klas - Roy Beusker

21 december

Recht en verzoening

In 1991 viel Joegoslavië uit elkaar. Dat ging op veel plaatsen gepaard met burgeroorlogen, gewapende conflicten en misdaden tegen de menselijkheid. Het jarenlange geweld kostte aan vele duizenden burgers het leven. In 1993 richtte de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een tribunaal op om personen die verdacht werden van misdrijven in het voormalige Joegoslavië te vervolgen en berechten. Dit International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) werd gevestigd in Den Haag. Het Joegoslavië Tribunaal richtte zich op de personen met de grootste verantwoordelijkheid, onder wie de hoogste politieke en militaire leiders in de regio. Onder meer behandelde ICTY zaken van mensen die verdacht werden van misdaden in Srebrenica, in 1995. In vijfentwintig jaar tijd werden 161 individuen aangeklaagd, van wie er 90 werden veroordeeld. Zo leverde het tribunaal een belangrijke bijdrage aan handhaving van het internationaal recht en aan verzoening in de regio.

Op 21 december vond de sluitingsceremonie van ICTY plaats in de Ridderzaal in Den Haag. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander woonde de ceremonie bij, samen met secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties. Deze zei dat het tribunaal meer heeft gedaan dan recht gesproken. “Het heeft een stem gegeven aan de slachtoffers. Mensen die verschrikkelijk geweld hebben doorgemaakt en dierbaren hebben verloren, kregen de kans om hun verhaal in de rechtszaal te vertellen en te laten documenteren en zagen hun vervolgers ter verantwoording geroepen worden. Dit op zichzelf heeft bijgedragen aan het proces van verzoening.”

© ANP - Robin Utrecht

25 december

Een groter wij

“Niet zoeken naar een breder ik, maar naar een groter wij.” Dat was de centrale gedachte in de vijfde Kersttoespraak van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, die op Eerste Kerstdag werd uitgezonden via televisie en radio. De Koning stelde de vraag hoe we kunnen leven met verschillen zonder onverschilligheid. “Het lijkt steeds moeilijker te worden om elkaar in het dagelijks leven te ontmoeten. De plaatsen waar heel uiteenlopende mensen elkaar van oudsher tegenkomen - kerk, kantoor, café, sportclub, school - verliezen die verbindende functie steeds meer. Misschien is alleen het ziekenhuis nog een plek waar je in contact komt met mensen met een andere achtergrond en levensstijl.”

Nieuwsgierigheid naar de wereld achter de eigen gordijnen kan volgens de Koning een begin van een antwoord zijn. “Het is iets wat ik veel hoor in gesprekken met mensen die actief zijn in het vrijwilligerswerk. Zij zien hun wereld groter worden in contact met vreemden. Vaak blijkt er veel gemeenschappelijks te zijn. (…) Zoeken naar een groter wij is altijd een drijvende kracht geweest in de geschiedenis van ons land en onze democratie. Eenvoudig is het niet. Het gaat vaak met horten en stoten en het vereist volhouders die doorgaan tegen de verdrukking in.”

© RVD - Frank van Beek