April

30 maart - 1 april

Magnifieke mangroven

Aruba beschikt over prachtige natuur, maar die staat wel onder druk door economische ontwikkelingen, bebouwing en toerisme. De Dutch Caribbean Nature Alliance zet zich in voor het behoud van natuurgebieden in de Caribische delen van het Koninkrijk. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix is beschermvrouwe van de alliantie. Zij bracht van 30 maart tot en met 1 april een werkbezoek aan Aruba op uitnodiging van het Nationaal Park Arikok. Dit natuurpark in het noordoosten van het eiland is bijzonder door de grillige rotsformaties en grotten, de mooie baaien en de karakteristieke vogels, waaronder de Arubaanse Shoco (holenuil).

De Prinses was aanwezig bij de overdracht van Spaans Lagoen aan Park Arikok. Deze overdracht waarborgt een betere wettelijke bescherming van het gebied, dat bekend staat om zijn mangroven.

Er wordt gewerkt aan versterking van de natuurwaarden van Spaans Lagoen, dat te lijden heeft gehad onder de aanleg van infrastructuur. De Arubaanse overheid en Wageningen Universiteit hebben een plan ontwikkeld om het contact tussen de zee en de lagune te herstellen waardoor er ook bij een lage waterstand nog voldoende water overblijft voor de mangroven en voor foeragerende vogels. De Prinses ontmoette onder anderen Lawrence Jones-Walters van Wageningen Universiteit. Hij beklemtoonde het belang van de omwonenden bij het project. “Zij houden een oogje in het zeil en kunnen helpen bij het afvangen van slik en de aanplant van mangroven. Dat bevordert de lokale betrokkenheid bij deze fantastische natuur.”

© ANP - Robin Utrecht

4 april

Westerwolde

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander bracht op 4 april een werkbezoek aan de Groningse gemeenten Vlagtwedde en Bellingwedde, die per 1 januari 2018 samen Westerwolde vormen. De Koning ging met buurtbewoners, vrijwilligers, gemeentebestuurders en medewerkers van organisaties in gesprek over de manier waarop mensen samenleven en over de vraag of zij zich in hun woon- en werkomgeving thuis voelen. Het bezoek ging van start bij de openbare bibliotheek van Ter Apel waar de Koning met een groep inwoners sprak over onder meer de ervaringen met het asielzoekerscentrum dat al twintig jaar in de plaats is gevestigd. Een van die inwoners was Janet Dokter. Zij is zich steeds meer zorgen gaan maken over de veiligheid in haar woonplaats, zelfs zozeer dat ze de Koning daarover een brief schreef.

Lange tijd ging het goed met het asielzoekerscentrum, maar na verloop van tijd werden inwoners geconfronteerd met diefstallen en bedreigingen. “Als je op straat loopt met je kinderen en je wordt aangesproken en aangeraakt door een groep mannen dan voelt dat bedreigend.” Mevrouw Dokter zag wel een ontwikkeling ten goede: “Er zijn nu maatregelen genomen, zo is er meer politie, en nu gaat het beter.”

De Koning bezocht ook dorpshuis De Voortgang in Wedde. Daar gingen de gesprekken over ‘Wedde dat het lukt’. Dit lokale initiatief zorgt ervoor dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen doordat professionele hulpverleners samenwerken met vrijwilligers uit het dorp.

© ANP - Siese Veenstra

5 april

Uit de depressie

Voor mensen die lijden aan een ernstige depressie is het leven een last. Ze zijn somber, hebben nergens plezier of interesse in, slapen slecht en willen eigenlijk zo snel mogelijk dood. De afdeling Psychiatrie van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam is een van de plaatsen waar deze patiënten terecht kunnen. Hare Majesteit Koningin Máxima ging hier op 5 april op werkbezoek om meer te horen over nieuwe ontwikkelingen in de psychiatrie. Een belangrijke innovatie is ‘diepe hersenstimulatie’. Professor Damiaan Denys (hoofd van de afdeling Psychiatrie van het AMC en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie) legde uit wat dat inhoudt: “De techniek bestaat eruit dat de neurochirurg twee kleine kabeltjes in de hersenen aanbrengt die de hersenen elektrisch stimuleren. Hierdoor kunnen mensen met een depressie heel snel weer opknappen, soms zelfs na vijf minuten.”

Diepe hersenstimulatie wordt ook toegepast bij patiënten die lijden aan dwanggedachten of aan een obsessieve stoornis, zoals extreme weerzin tegen eetgeluiden van andere mensen. Deze patiënten sluiten zich het liefst af en komen daardoor snel in een sociaal isolement. Ook voor hen is de behandeling met diepe hersenstimulatie veelbelovend.

De Koningin sprak met enkele patiënten over hun ervaringen. Mevrouw van der Stel vertelde openhartig over haar depressie: “Ik had geen zin meer om te leven. Medicijnen, gedragstherapie, niets lukte. Ik gaf mijn leven een nul. Nu is het een voldoende. Ik doe weer dingen.”

© Hollandse Hoogte - Frank van Beek

7 april

Studiemogelijkheden wereldwijd

Hoe vind je de studie die past bij je vooropleiding, interesse en ambities? Veel studenten worstelen daarmee. De keuzemogelijkheden lijken onbeperkt, helemaal voor studenten die ervaring willen opdoen in het buitenland. Om hen beter te bedienen, startten vier oud-studenten van de Technische Universiteit Eindhoven in 2007 StudyPortals, een online keuzeplatform dat studiemogelijkheden wereldwijd transparant en toegankelijk maakt. In tien jaar tijd groeide StudyPortals uit tot een netwerk met 2.500 deelnemende universiteiten en hogescholen uit honderdtien landen, waarvan twintig miljoen studenten gebruik maken.

Hare Majesteit Koningin Máxima kwam op 7 april naar Eindhoven waar zij het nieuwe hoofdkantoor van StudyPortals opende in het Klokgebouw op Strijp-S. Naast dit hoofdkantoor heeft het bedrijf vestigingen in Boston, Boekarest, Melbourne en Manchester.

Edwin van Rest, medeoprichter en directeur, vertelde dat een jongensdroom voor hem uitgekomen was. “We hadden jaren geleden niet kunnen bedenken dat we zo snel zouden groeien.” Jane Nduta uit Kenia verwoordde wat haar studie in het buitenland voor haar had betekend. “Ik ontmoette mensen met zes verschillende nationaliteiten. Daardoor is de definitie van cultuur voor mij veranderd. Cultuur gaat niet zozeer over de taal of het eten, maar om empathie voor mensen. Door nieuwe mensen te ontmoeten, ervaar je de wereld op een andere manier. En dat gun ik elke student.”

© ANP - Rob Engelaar

11 april

Uitblinkers uit alle sectoren

Op 11 april beleefde een feestelijke traditie die in 2006 begon haar 25ste editie: de Uitblinkerslunch. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima nodigen hiervoor mensen uit die iets bijzonders hebben gepresteerd en daarvoor eerder een prijs of onderscheiding hebben ontvangen. Dat kan in de sport of de kunsten zijn, maar ook in het bedrijfsleven, de wetenschap, het onderwijs, de gezondheidszorg of het vrijwilligerswerk.

Bij de 25ste Uitblinkerslunch waren 27 gasten aanwezig. Zanger Gerard Joling was er als winnaar van een Lifetime Achievement Award. Hij ontmoette er Wilhelm Huck, hoogleraar fysische organische chemie en winnaar van de Spinozapremie. Turnster en Sportvrouw van het Jaar Sanne Wevers behoorde tot de gasten, naast Jonge Ambtenaar van het Jaar Teun Meulepas en vegetarische slager Jaap Korteweg, die met zijn onderneming ‘Entrepreneur of the Year’ werd. Omroepvrouw van het Jaar Floortje Dessing en ontwerpster Christien Meindertsma (Dutch Design Award) waren er, evenals Daisy Mertens, juf op basisschool De Vuurvogel in Helmond en onderscheiden als Leerkracht van het Jaar. Ook Pieter Vermeer was van de partij. Hij is oprichter van Stichting DeBroekriem, een platform voor en door werkzoekenden, en won de ‘Meer dan Handen Vrijwilligersprijs’. “Geweldige Uitblinkerslunch gehad op Paleis Noordeinde met Willem-Alexander en Máxima ter ere van vrijwilligersprijs”, twitterde hij direct na afloop.

© RVD - Jeroen van der Meyde

20 april

Samen aan tafel

Veel mensen vinden het leuker om samen te eten dan alleen. Resto VanHarte is een organisatie die mensen met verschillende achtergronden bij elkaar wil brengen door hen samen te laten eten. Hiermee probeert zij eenzaamheid en isolement tegen te gaan. Hare Majesteit Koningin Máxima opende op 20 april het 50e Resto VanHarte in Lelystad.

Het 50e Resto is een KinderResto. Kinderen uit gezinnen met een smalle beurs, maar ook andere kinderen, zijn er van harte welkom. In een school of buurthuis worden één of twee avonden per week gezonde en betaalbare driegangendiners geserveerd. Koningin Máxima bezocht in  de keuken de nieuwe kinderchefs, sprak met vrijwilligers en opende het KinderResto samen met buurtkinderen.

Jeroen Philipsen, Superchef KinderResto: “In Nederland en zeker in de wijken waar wij zitten zien we ondergewicht, maar vooral ook overgewicht bij kinderen. Dat heeft een enorme impact op hun leven. Gezond eten en voldoende bewegen is ontzettend belangrijk voor de mentale en fysieke gezondheid van kinderen. Als ik zie wat de kinderen in het KinderResto in Lelystad geleerd hebben en hoe ze hier gegroeid zijn, ben ik ontzettend trots.”

Koningin Máxima bezocht eerder de 15e vestiging van Resto VanHarte in Amsterdam en opende het 25e Resto VanHarte in Amersfoort. De restaurants worden opgezet en gecoacht door een klein team van professionals, maar drijven op de inzet van 3000 vrijwilligers. Hiermee is Resto VanHarte hét recept voor een betere buurt!

© ANP - Robin Utrecht

21 april

Dag vol bewegen

Vanuit het Nationaal Comité Inhuldiging kwam Richard Krajicek begin 2013 met een idee om een extra feestelijk accent te geven aan de inhuldiging van Koning Willem Alexander: een gezamenlijk, actief en sportief Oranjefeest voor alle basisschoolleerlingen in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Zo werden de Koningsspelen geboren. Inmiddels zijn de Koningsspelen een evenement
geworden waar kinderen elk jaar naar uitkijken. Op 21 april vond de vijfde editie plaats. De Koning en Koningin verrichtten de opening op basisschool De Vijfmaster in Veghel, een van de zesduizend deelnemende scholen. Directeur Ellen Vos van De Vijfmaster vond het een geweldige dag en was trots op alle hulp die ze vooraf had gekregen. “Vooropgesteld de kinderen, wat hebben zij zich goed voorbereid. Maar ook het hele schoolteam, de ouders en onze sportcoach. Weken van knutselen, versieren en voorbereiden gingen er aan vooraf!”

Kenmerkend voor de Koningsspelen is de vrije invulling die scholen eraan kunnen geven. Elke basisschool mag zelf bepalen welke activiteiten er worden georganiseerd. De formule is simpel: het gaat om een dag vol bewegen voor kinderen, die van start gaat met een feestelijk Koningsontbijt.

Richard Krajicek heeft het volste vertrouwen dat de traditie van Koningsspelen stevig wortel heeft geschoten en toekomstpotentie heeft. “Naast alle vertrouwde partners helpen steeds meer gemeenten en sportverenigingen bij lokale vieringen van de Koningsspelen – genoeg enthousiasme dus voor de komende vijf jaar!”

© Hollandse Hoogte - Frank van Beek

22 april

Explosief beeld

Het maakte op vele mensen een grote indruk: de moord op de Russische ambassadeur Andrey Karlov op 19 december 2016 in Ankara, Turkije. Beelden van deze gebeurtenis gingen de wereld over. De Turkse fotograaf Burhan Özbilici maakte van dichtbij een foto. Zijn foto werd de World Press Photo van het Jaar. Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn reikte deze prijs op 22 april uit in het Muziekgebouw aan
’t IJ in Amsterdam.

Volgens de jury is de foto een “explosief beeld waarvan je elke keer als je hem ziet terugschrikt. Het is de belichaming van wat de World Press Photo van het Jaar is en moet zijn.” De fotograaf zei over het moment zelf het volgende: “Ik dacht: ik ben hier nu. Ook al raak ik gewond of ga ik dood: ik ben een journalist. Ik moet mijn werk doen. Ik zou weg kunnen rennen zonder foto’s te maken, maar dan zou ik nooit antwoord kunnen geven op de vraag: waarom maakte je geen foto’s?”

De World Press Photo Foundation werd in 1955 opgericht toen een groep Nederlandse fotografen een wedstrijd organiseerde om hun werk te kunnen tonen aan collega’s uit verschillende landen en om kennis en inzichten te delen. Voor de World Press Photo 2017 werden meer dan 80.000 foto’s ingezonden door 5.000 fotografen uit 126 landen.

© ANP - Remko de Waal

25 april

Economische kracht van vrouwen

Op uitnodiging van bondskanselier Angela Merkel nam Hare Majesteit Koningin Máxima op 25 april in Berlijn deel aan een paneldiscussie over de economische positie van vrouwen en over vrouwelijk ondernemerschap. Tot de andere deelnemers behoorden Christine Lagarde, directeur van het Internationaal Monetair Fonds, en Ivanka Trump, dochter en adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump.

Duitsland was in 2017 voorzitter van de G20, een club van economisch sterke landen. De bondskanselier benutte dat voorzitterschap om extra aandacht te vragen voor de economische kracht van vrouwen. Voor Koningin Máxima is dat een belangrijk thema als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. Uit onderzoek blijkt dat met name vrouwen hun inkomsten investeren in het welzijn en de toekomst van hun kinderen en familie. Zij zijn dus essentieel voor de economische en sociale ontwikkeling in een land. De Koningin wees erop dat vrouwen vaak nog grote obstakels moeten overwinnen om economisch te participeren, bijvoorbeeld omdat ze lastig krediet kunnen krijgen of een netwerk missen.

Aan de panelleden werd gevraagd of zij zichzelf als feminist beschouwen. “Als het betekent dat een vrouw vrijheid van keuze heeft, zelf haar leven inhoud kan geven, gelijke mogelijkheden heeft om zich te ontplooien en een gelijkwaardige bijdrage aan de samenleving kan leveren, dan ben ik ook feminist”, aldus Koningin Máxima.

© ANP - Robin Utrecht

26 april

Vrij van chemische wapens

In het Verdrag Chemische Wapens is vastgelegd dat de lidstaten op termijn hun chemische wapens op een milieuvriendelijke manier dienen te vernietigen. De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) is het uitvoerend orgaan dat bewaakt dat landen dit verdrag naleven. Op 26 april was Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander in de Ridderzaal aanwezig bij de viering van het 20-jarige jubileum van de inwerkingtreding van het verdrag en de oprichting van de OPCW in 1997.

De OPCW draagt bij aan het streven naar een wereld die vrij is van chemische wapens. Momenteel zijn 192 landen aangesloten bij het ontwapeningsverdrag en is inmiddels bijna 95 procent van de opgegeven voorraad chemische wapens vernietigd. Voor haar grote inspanningen om chemische wapens wereldwijd uit te bannen, ontving de organisatie in 2013 de Nobelprijs voor de Vrede. Bij de viering van het jubileum was ook Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Victoria van Zweden, pleitbezorger van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, aanwezig.

Samen met de directeur-generaal van de OPCW, de heer Ahmet Üzümcü, onthulde de Koning een plaquette ter ere van het jubileum. Volgens minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken, één van de sprekers, is het onrealistisch te denken dat er snel een einde komt aan het werk van de OPCW: “Zo lang er oorlogen en conflicten zijn en chemische industrie bestaat, is de OPCW noodzakelijk”.

© ANP - Lex van Lieshout