September

1 september

Dansen voor onderzoek naar spierziekten

In ons lichaam zitten ongeveer zeshonderd spieren, die samen al onze bewegingen aansturen: van hardlopen tot glimlachen en van kauwen tot ademen. In Nederland lijden tweehonderdduizend mensen aan een ziekte waarbij hun spieren verzwakt raken of uitvallen. Velen van hen komen uiteindelijk in een rolstoel terecht, zoals Rivka Smit. Haar spieren kunnen steeds een beetje minder. Ook Rivka’s longspieren zijn verzwakt. “In de toekomst zal ik permanent aan de beademing moeten. Gelukkig is het nog niet zover. Maar van kinds af aan is elke verkoudheid levensgevaarlijk voor mij.”

Waarom het mis gaat, is lang niet altijd bekend. Het Prinses Beatrix Spierfonds stimuleert daarom onderzoek naar de oorzaken van spierziekten en naar effectieve behandelmethoden. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix is beschermvrouwe van het fonds. Zij was op 1 september aanwezig bij de dansvoorstelling Free to Move in het Zuiderstrandtheater in Den Haag. De top van de Nederlandse moderne dans zette zich daar belangeloos in voor de strijd tegen spierziekten. Deelnemende dansgezelschappen waren onder andere Het Nationale Ballet, Nederlands Dans Theater, Scapino Ballet Rotterdam, Introdans, Codarts Rotterdam en Conny Janssen Danst. De Prinses sprak met onder anderen Spierfonds-ambassadeur en oud-danser Jan Kooijman: “Zowel spierziekte-patiënten als dansers gebruiken elke dag hun spieren tot het uiterste. Mensen met een spierziekte voeren alleen een veel ongelijkere strijd dan dansers.”

© Prinses Beatrix Spierfonds

5 september

Jostiband speelt Ziggo Dome plat

In een uitverkochte Ziggo Dome in Amsterdam vierde het Jostiband Orkest op
5 september zijn vijftigste verjaardag met een spetterende muziekshow. Onder de elfduizend enthousiaste fans was ook Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander. Guus Meeuwis, Gerard Joling, Maan en harpist Remy van Kesteren verzorgden gastoptredens.

Het Jostiband Orkest ontleent zijn naam aan de Johannes Stichting in Nieuwveen, waar mensen met een verstandelijke beperking woonden. In 1966 ontdekten zij de kracht van muziek. Door de jaren heen is de band uitgegroeid tot het grootste orkest van mensen met een verstandelijke beperking ter wereld. De 150 orkestleden beheersen samen de meest uiteenlopende muziekstijlen. Evelien Biemond (keyboard): “We spelen nu ook nummers van Armin van Buren en Afrojack, dat is echt te gek!”

Het jubileumconcert was voor de orkestleden een droom die in vervulling ging. Een aantal van hen was al vele maanden in touw om het mogelijk te maken. De orkestleden waren samen met andere cliënten van zorgorganisatie Ipse de Bruggen - waartoe het orkest behoort - zelf verantwoordelijk voor het concert, de sponsoring, het decorontwerp en de filmmontage. Samen maakten zij er een onvergetelijk feest van. Theo Verweij (percussie): “Het is zo enorm gaaf om hier te staan met mijn groepie. Het begon als een geintje, maar wij hebben het voor elkaar gekregen dat de Ziggo nu vol is. Dat kunnen anderen niet zeggen!” Evelien Biemond: ”We kunnen hier voor altijd op terugkijken.”

© ANP, foto: Bas Czerwinski

6 september

Binnen beginnen om buiten te blijven

‘Binnen beginnen, om buiten te blijven’. Dat is de stelregel in het nieuwe Justitieel Complex Zaanstad, de grootste en modernste gevangenis van Nederland, die 6 september door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander werd geopend. Het leven van de gedetineerden in het nieuwe complex is niet langer strikt gereguleerd; ze worden nadrukkelijk aangesproken op hun eigen verantwoordelijkheid. Reclasseringsambtenaren bezoeken de mannen en vrouwen al voor de straf is uitgezeten en helpen hen om problemen buiten de muren alvast op te lossen. Gedetineerden krijgen de kans om te leren en te werken en wie zich verantwoordelijk gedraagt, krijgt meer vrijheid binnen het pand. Directeur Eric Nijman: “Gedetineerden hebben hier zelf de regie over een aantal dingen. Zelfredzaamheid is immers belangrijk als ze weer terug komen in de samenleving. Als je de kans pakt om iets te doen v oor je toekomst, dan bieden we daar ook de voorzieningen voor. Je mag zelf bepalen of je werkt of niet, maar de consequentie is voor jou. Doe je niets? Dan blijf je op cel met de deur dicht.”

Het Justitieel Complex werkt nauw samen met acteur Peter Faber. Hij zet zich al jaren in om risicojongeren te helpen hun destructieve gevoelens en gedrag om te zetten in creatieve energie. Dat doet hij samen met een groep ervaringsdeskundigen, onder wie Vincent Heeren, die bij de opening iedereen wist te raken met zijn rauwe gedicht ‘Zwart Hart’.

© Robin van Lonkhuijsen

Communicatie Koninklijk Huis

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) verzorgt de communicatie over het Koninklijk Huis. Social media zijn hierbij niet meer weg te denken. Het aantal volgers op de social media kanalen (www.facebook.com/hetkoninklijkhuis en www.twitter.com/koninklijkhuis) groeide tot 271.000 respectievelijk 191.000.

In 2016 is het kanaal www.youtube.com/koninklijkhuis opnieuw ingedeeld, waardoor video’s makkelijker vindbaar zijn. In zes afspeellijsten kunnen kijkers oude en nieuwe beelden vinden, waaronder registraties van buitenlandse (staats)bezoeken, Koninklijke huwelijken en verschillende kersttoespraken. Van de website koninklijkhuis.nl verscheen een Duitstalige en Franstalige versie, ten behoeve van de vele buitenlandse bezoekers.

In aanloop naar de uitgaande Staatsbezoeken ontving de Koning Franse, Australische en Nieuw- Zeelandse journalisten voor een gesprek op Paleis Noordeinde.

In 2016 vonden twee fotosessies plaats. In februari poseerde het gezin van de Koning en Koningin samen met Prinses Beatrix en het gezin van Prins Constantijn en Prinses Laurentien in Lech tijdens de wintersportvakantie. In juli, bij de start van de zomervakantieperiode, stond het gezin thuis in de tuin van de Eikenhorst in Wassenaar voor de camera’s.

© ANP

7 - 12 september

Succes op Paralympische Spelen

Met 17 gouden, 19 zilveren en 26 bronzen medailles waren de Nederlandse sporters zeer succesvol op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Paralympic Team NL bereikte de zevende plek in het klassement van deelnemende landen. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet was bij de officiële opening op 7 september en moedigde de sporters in de daaropvolgende dagen aan. Zij bezocht de Spelen als lid van het erebestuur van het Internationaal Paralympisch Comité en ging kijken bij onder andere het tafeltennis, rolstoelbasketbal en roeien. Ook bezocht zij het Paralympisch Dorp, waar zij uitgebreid sprak met sporters, coaches en begeleiders van het Nederlandse team.

© NOS*NSF

De succesvolste Nederlandse sporter was zwemster Liesette Bruinsma. Zij won vijf medailles, waaronder twee gouden. Liesette is vrijwel blind. In haar klasse zwemt iedereen met een geblindeerde bril om de omstandigheden gelijk te houden. “Vlak voor het keerpunt krijg ik een tikje met de tapstok op mijn hoofd. Dat is een soort hengel met een balletje eraan. Dan weet ik dat het keerpunt eraan komt. Dat gaat niet altijd goed!” Paralympisch kampioen zijn, is volgens Liesette het allermooiste. “Je droomt ervan natuurlijk, zoals anderen dromen van het winnen van de Postcode Loterij. Ik voel me zoals iemand die die gewonnen heeft.’’

Op 21 september ontvingen Zijne Majesteit Koning Willem Alexander en Prinses Margriet de medaillewinnaars en hun begeleiders op Paleis Noordeinde.

© ANP, foto: Koen van Weel

9 september

Zeeuwse zilte zaligheden

Mosselen en oesters behoren tot de zilte zaligheden van Zeeland. Hare Majesteit Koningin Máxima bracht op 9 september een werkbezoek aan Colijnsplaat en Zierikzee om meer te horen over de nieuwste ontwikkelingen in de Zeeuwse aquacultuur.

Zij begon haar bezoek bij kwekerij Delta Farms, waar eigenaar Jaap Meijering haar kennis liet maken met de zager, een borstelworm die over de hele wereld wordt geëxporteerd als eiwitrijk voedsel voor garnalen. “Ik denk niet dat ze er eentje vast wil houden”, voorspelde Jaap van te voren. Maar dat had hij mis: de Koningin nam zonder aarzelen een zager op de handpalm.

Daarna voer zij met een mosselkotter naar Zierikzee. Aan boord sprak zij met de schipper en vertegenwoordigers uit de mosselsector over traditionele mosselvangst en hangculturen, waarbij mosselen niet van de bodem worden gevist, maar aan lijnen worden gekweekt. Door gebruik van innovatieve mosselzaadinvanginstallaties kan de zeebodem worden gespaard.

Op het Pontes Pieter Zeeman college in Zierikzee ontmoette de Koningin scholieren en gastdocenten van de Zilte Academie Zeeland, een expertisecentrum voor koken met Zeeuwse producten. Daar vervolmaakte zij met hulp van oestersteker Dylan Snijder haar techniek bij het openen van oesters. Ook hoorde ze meer over de bestrijding van de oesterboorder, een slakje dat gaatjes boort in de oester en daarmee een bedreiging is voor de Zeeuwse creuse.

© ANP, foto: Remko de Waal

9 september

'Ik help dèr graach oan mei'

Het Fries is de tweede rijkstaal van Nederland. Sinds 1938 maakt de Fryske Akademy zich sterk voor wetenschappelijk onderzoek naar de Friese taal, geschiedenis en cultuur. De Akademy is gevestigd in Leeuwarden, in het monumentale 18e-eeuwse Coulonhuis en omliggende panden. Na een ingrijpende restauratie werd het complex op 9 september feestelijk heropend door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien.

In Friesland is het percentage laaggeletterden relatief hoog. De Fryske Akademy besteedt veel aandacht aan onderwijs en meertaligheid in Friesland en ontwikkelt ook taalhulpmiddelen voor het Fries. Als erevoorzitter van Stichting Lezen & Schrijven en beschermvrouw van Genootschap Onze Taal is Prinses Laurentien zeer betrokken bij deze onderwerpen. In haar toespraak ging zij er uitgebreid op in en riep zij op om de strijd tegen laaggeletterdheid voort te zetten. “Laaggeletterdheid gaat heel Nederland aan, 2,5 miljoen mensen kunnen niet genoeg lezen en schrijven om zelfstandig mee te komen in de samenleving. Het staat zelfvertrouwen in de weg. Zou het niet mooi zijn als we over vijf jaar kunnen zeggen dat Friesland in de top 5 van minst laaggeletterde provincies staat? Grutske Friezen mei in warber brein, grutsk op Fryslân en warber yn de Nederlânske maatskippij. Ik leau dat it kin, en help dêr graach oan mei.”

© Fryske Akademie

13 september

Boem

Nog steeds worden er in ons land explosieven uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Elk jaar komen er zo’n tweeduizend meldingen van gevonden granaten binnen. Het onschadelijk maken daarvan is een taak van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD), waar 220 mannen en vrouwen werken. De dienst komt ook in actie bij verdachte pakketjes in de trein, zeemijnen die verstrikt zijn in de netten van vissersboten en zelfgeknutselde vuurwerkbommen. Op 13 september ging Hare Majesteit Koningin Máxima op werkbezoek bij de EOD in Soesterberg om meer te horen over de werkwijze van de dienst. Gewapend met die kennis kon ze ook zelf aan de slag: de Koningin bracht eigenhandig een Britse 25-ponder tot ontploffing. De granaat was afgevuurd in het laatste oorlogsjaar, toen er felle gevechten woedden om het dorp Opheusden.

Het werk van de EOD strekt zich ook buiten onze grenzen uit. Bij vredesmissies ruimt de EOD explosieven en bij de berging van een gecrasht militair vliegtuig stelt de dienst de explosieve delen in het wrak veilig. De dienst beschikt over slimme hulpmiddelen, zoals een robot die met een grijparm een verdacht voorwerp kan oppakken, verplaatsen of uit elkaar trekken en een op afstand bestuurbare minionderzeeër die een vernietigingslading kan plaatsen bij een zeemijn.

© ANP, foto: Robin van Lonkhuijsen

14 september

De schouders eronder

In het Groningse dorp Oostwold zouden alle voorzieningen verdwenen zijn als de bewoners niet zelf in actie waren gekomen. Zij namen het initiatief om alle sociaal-maatschappelijke voorzieningen onder één dak te brengen in centrum De Gaveborg: basisonderwijs, kinderopvang, sport, het dorpshuis en een coöperatieve dorpssupermarkt met sociale werkplekken. De Gaveborg won in mei 2016 het grote Appeltje van Oranje van het Oranje Fonds. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander ging er op 14 september op bezoek om van de vrijwilligers zelf te horen wat het dorpshuis voor hen betekent. Hij kreeg daarbij een goede indruk van de mentaliteit in Oostwold, waar mensen samen de schouders eronder zetten: vóór het dorp dóór het dorp.

Beheerder Henriette Veldsema: “We hebben 150 vrijwilligers in een dorp van 680 inwoners. Ze helpen met de schoonmaak, het onderhoud en met de horeca; de leuke klusjes en de minder leuke klusjes. Iedereen kan met initiatieven komen waardoor we samen van alles kunnen organiseren voor jong en oud. We staan er samen voor in dat ouderen hier niet vereenzamen. Door een ontmoetingsplek te zijn voor iedereen, zijn we een voorbeeld van hoe je een dorp leefbaar kan houden.”

© ANP, foto: Robin Utrecht

14 september

Bestand tegen bevingen

In 2012 en 2014 werd het dorpshuis in Leermens (gemeente Loppersum) getroffen door aardbevingen. ‘De huiskamer van het dorp’ raakte daardoor zwaar beschadigd en werd zelfs onbruikbaar verklaard. In januari 2016 startte een grondige renovatie die het ruim honderd jaar oude gebouw bestand moet maken tegen toekomstige bevingen. Geen eenvoudige klus. Projectleider Ben van Rein: “Er werd een ernstige verzakking aan de voorzijde geconstateerd en een behoorlijke bolling in de gevel. Het pand staat op een wierde. Dat is een historische nederzetting die beschermt tegen overstromingen. Dit betekent dat je geen ingrepen in de ondergrond mag doen.”

Op deze toepasselijke plek vond op 14 september een gesprek plaats tussen Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en inwoners uit Noordoost-Groningen over de impact van aardbevingen als gevolg van de aardgaswinning in het gebied. De Koning wilde de ervaringen van de inwoners horen en hun visie op de voortgang bij het versterken van woningen, historische gebouwen en bedrijven. Het was de vierde keer dat de Koning een ontmoeting had met deze mensen. In 2015 sprak hij hen in Uithuizermeeden, in 2014 in Middelstum en in 2013 in Dorkwerd.

Ook sprak de Koning met de Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders, en met vertegenwoordigers van de bewonersbelangenorganisatie Groninger Bodembeweging. De Koning sloot het bezoek af met een informele ontmoeting in het dorpshuis met het bestuur van Stichting Dorpshuis en enkele andere vrijwilligers.

© Provincie Groningen

19 september

Schiphol geeft ons vleugels

Het begon op 19 september 1916 met de landing van drie militaire vliegtuigjes op een voormalig weiland van boer Knibbe in de Haarlemmermeer. Een eeuw later is Schiphol een van de beste grote luchthavens ter wereld, met jaarlijks 60 miljoen passagiers. Het eeuwfeest werd op 19 september gevierd in aanwezigheid van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander.

Op het Panoramaterras hield de Koning een toespraak waarin hij zijn persoonlijke band met de luchthaven schetste. Als vlieger kent hij Schiphol al meer dan dertig jaar van binnenuit. “Ik heb een Schipholpas sinds 1989. Waarschijnlijk langer dan de meesten van U.” De Koning vertelde wat hij in die tijd heeft zien veranderen. “Toen ik begon met vliegen, had Schiphol nog geen kwart van het huidige aantal passagiers. De vluchtvoorbereiding begon met het uitdraaien van pakken papier. Ik denk wel eens: als het Schiphol van toen zou zijn verzonken in de golven, en na honderd jaar weer zou zijn opgegraven door archeologen, dan zouden die waarschijnlijk denken dat ze een papierfabriek die ook nog vliegtuigen bezat hadden blootgelegd. Een wereld van verschil met de digitale luchthaven van vandaag.”

Vanaf Schiphol zijn zo’n 320 internationale bestemmingen direct te bereiken. Dat draagt bij aan de aantrekkelijkheid van Nederland als vestigingsplaats. Eén op de zeven banen in Nederland is te danken aan een buitenlands bedrijf dat hier actief is. “Schiphol geeft ons vleugels”, zei de Koning.

© Jorrit Lousberg

Bekrachtiging van wetten en Koninklijke besluiten

In de Grondwet is bepaald dat de Koning alle wetten, algemene maatregelen van bestuur en andere Koninklijke besluiten ondertekent, waardoor deze worden bekrachtigd. De verantwoordelijke minister of staatssecretaris ondertekent daarna, waarmee de ministeriële verantwoordelijkheid tot uitdrukking komt.

In 2016 plaatste de Koning meer dan 2.750 handtekeningen onder wetten, Koninklijke boodschappen (dat zijn aanbiedingsbrieven van de Koning behorend bij een wetsvoorstel aan de Tweede Kamer), algemene maatregelen van bestuur en andere Koninklijke Besluiten. Zo ondertekende de Koning bijvoorbeeld de Koninklijke besluiten waarin winnaars van een gouden medaille op de Olympische en Paralympische Zomerspelen zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De Koning heeft geen plaatsvervanger en tekent alle wetten en besluiten zelf. Bij verblijf in het buitenland tekent de Koning daarom in spoedeisende gevallen de wetten en besluiten op zijn tablet. Dat gebeurde bijvoorbeeld op 2 november, toen de Koning de Wet tot wijziging van de Waterwet ondertekende tijdens het Staatsbezoek aan Australië. Eenmaal terug in Nederland ondertekende de Koning het origineel, zoals gebruikelijk, alsnog met de pen.

© ANP

21 september

De Hoop overwint

Aan de Zuiderzeestraatweg in Oldebroek staat sinds 1853 molen ‘De Hoop’. De molen leverde duurzame energie voor het malen van tarwe en rogge, het pellen van gerst, het slaan van olie uit lijnzaad en later zelfs het malen van kunsthars. In de loop van de twintigste eeuw kwamen deze activiteiten op een laag pitje te staan en raakte de molen in verval. Er was een restauratie van vijf jaar voor nodig om De Hoop in volle glorie te herstellen en de wieken weer te laten draaien. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix kwam op 21 september naar Oldebroek om de feestelijke heropening te verrichten.

De molen wordt gedraaid door vier molenaars, van wie er drie jonger zijn dan dertig jaar. Twee van hen zijn achter-achterkleinzonen van de bouwer van de molen, Cornelis Blaauw. Nazaten van de oorspronkelijke molenaar van ‘De Hoop’ hebben ook bij de restauratie een belangrijke rol gespeeld. Een van hen is Anna Maria Flier, penningmeester van Stichting Molen De Hoop 1853. “Het is een voorrecht om als jongste kleindochter te werken aan deze klus op mijn geboortegrond. We brengen samen een oud ambacht naar de huidige tijd en daar geniet ik van.”

Prinses Beatrix draagt het op wind wentelende erfgoed een warm hart toe. Zij is beschermvrouwe van de Vereniging De Hollandsche Molen.

© ANP, foto: Piroschka van de Wouw

22 september

'Het is me gelukt om op te staan'

Slachtoffers van mensenhandel ondervinden dagelijks de gevolgen van dwang en uitbuiting. Velen van hen werken in de seksindustrie, maar ook in sommige andere sectoren komt het regelmatig voor dat mensen onder heel slechte arbeidsvoorwaarden en omstandigheden moeten werken. Al dertig jaar zet het landelijk Coördinatiecentrum Mensenhandel (CoMensha) zich in om de krachten tegen mensenhandel te bundelen. CoMensha registreert meldingen van slachtoffers, helpt bij de eerste zorg en opvang en ontwikkelt kennis over welke aanpak in welke situaties effectief is.

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix woonde op 22 september in Den Haag het jubileumcongres van CoMensha bij. Zij luisterde samen met de andere bezoekers naar het verhaal van ‘overlever’ Edith- Bernadette Poot, die zelf slachtoffer was van een loverboy. “De wereld van de gedwongen prostitutie is een wereld waarin je zelfbeeld je wordt afgenomen en waarin je identiteit wordt weggehaald. Een wereld waarin jij en ik er niet toe doen. Negen jaar geleden is het me gelukt om op te staan en weg te gaan. Ik moest daarvan zelf de gevolgen dragen: te weinig bewijs voor een strafzaak, geen erkenning en torenhoge schulden. Ondanks dit alles is het mij gelukt om terug naar school te gaan en twee diploma’s te halen.”

Prinses Beatrix kreeg tijdens het congres de publicatie ‘Mensenhandel in Woord en Beeld’ aangeboden, waarin dertig slachtoffers zijn verbeeld.

© ANP, foto: Robin Utrecht

28 september

Iedereen heeft een talent

Zadkine Startcollege in Rotterdam is er voor jongeren boven de 16 jaar die om diverse redenen eerder geen diploma hebben gehaald. Hier kunnen zij een mbo-diploma op niveau 1 halen, waardoor ze meer kans maken op werk of toegang hebben tot een vervolgopleiding. De filosofie van Zadkine Startcollege is: ‘iedereen heeft een talent’. Samen met de individuele studenten willen de docenten en begeleiders die talenten ontdekken en ontwikkelen.

Hare Majesteit Koningin Máxima ging 28 september op werkbezoek bij het Startcollege. Zij maakte een deel van de lessen mee van studenten die een opleiding volgen tot ‘assistent installatie & constructietechniek’ en ‘assistent horeca & voeding’. Ook schoof zij aan in de les met jonge moeders. Het werkbezoek werd afgesloten met een informeel samenzijn met studenten, docenten, omwonenden en vertegenwoordigers van leerbedrijven die bij de school betrokken zijn.

Ineke Mulder, directeur van Zadkine Startcollege, was blij met de komst van Koningin Máxima. “Voor de studenten is dit een enorme opsteker. Zo aan het begin van het schooljaar geeft het hun een boost dat Koningin Máxima oprecht interesse in hen heeft. Zeker voor de klas jonge moeders is zij een voorbeeld hoe je moederschap met werk combineert.”

© Rotapool, foto: Frank van Beek

28 september

Ervaar de denkwereld van Erasmus

Erasmusbrug, Erasmus Universiteit, Erasmushuis, Erasmus Kamerkoor, Erasmus Centre for Entrepreneurship: Rotterdam eert zijn beroemde boegbeeld op tal van manieren. Sinds 2016 beschikt de stad ook over een Erasmus Experience, ondergebracht in de hoofdvestiging van de Bibliotheek. Iedereen kan hier nader komen kennismaken met het gedachtegoed van de 16de-eeuwse humanist Desiderius Erasmus. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander verrichtte de opening op 28 september.

In de interactieve tentoonstelling nodigt Erasmus de bezoekers uit om hun meningen over godsdienst, vrijheid, gedrag en humor kritisch te onderzoeken. Aan elke kwestie zitten immers meer kanten. “Door middel van verschillende technologische snufjes hebben we Erasmus’ werk naar de 21ste eeuw gehaald en kan iedere bezoeker van de bibliotheek met hem spreken”, aldus projectleider Djounie Anton. Erasmus slikte niets voor zoete koek en raadpleegde zelf de bronnen in plaats van blind af te gaan op het oordeel van autoriteiten. Hij gebruikte ook graag het wapen van humor en satire, zoals in Lof der Zotheid uit 1511. Tegelijkertijd was niets menselijk hem vreemd. Conservator Adrie van der Laan: “Erasmus schreef over mensen. Wat ze voelen, denken, willen. Dat is in alle tijden relevant.” Dit alles maakt Erasmus tot een van de invloedrijkste humanisten. “De belangrijkste voorwaarde voor geluk is dat je wilt zijn wat je bent”, schreef hij.

De Bibliotheek Rotterdam biedt naast de Erasmus Experience onderdak aan de grootste collectie boeken van en over Erasmus ter wereld.

© ANP, foto: Marco de Swart