Juli

4 juli

Helleense Republiek

De president van de Helleense Republiek, Prokopis Pavlopoulos, bracht op 4 en 5 juli een officieel bezoek aan ons land. Zijn echtgenote, Vlasiá Pavlopoulou, vergezelde hem. De Griekse president en zijn vrouw werden op Paleis Noordeinde verwelkomd door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima. Zij boden het presidentiële paar een lunch aan.

De Koning ging in zijn tafelrede in op de moeilijke situatie waarin Griekenland verkeert. “Uw land wordt zwaar op de proef gesteld. De bevolking van Griekenland ondervindt de gevolgen van een hardnekkige economische crisis. Voor miljoenen Grieken is dit een diepe en dagelijkse zorg. Daarbij komen de vele vluchtelingen die de afgelopen jaren veiligheid hebben gezocht in Uw uitgestrekte land. De problematiek raakt U en geheel Europa. Wij hebben grote waardering voor de vele Griekse burgers en professionals die zich inspannen om het lot van de vluchtelingen enigszins te verzachten.”

De president en zijn vrouw gebruikten hun bezoek om Nederland beter te leren kennen. Zij spraken met de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, mevrouw Ankie Broekers-Knol en mevrouw Khadija Arib, en bezochten het Mauritshuis, het Internationaal Gerechtshof, de opleiding Nieuwgrieks aan de Universiteit van Amsterdam en YES!Delft, een broedplaats voor technologisch ondernemerschap. Ook de Sociaal Economische Raad stond op het programma. De president wilde graag weten hoe het contact van de overheid met sociale en maatschappelijke partners kan worden verbeterd.

© Rotapool, foto: Frank van Beek

5 juli

Een thuis voor mensen met dementie

In 2013 opende woonzorgboerderij de Reigershoeve in Heemskerk haar deuren. Hier kunnen 27 mensen met dementie wonen die intensieve verzorging nodig hebben. Initiatiefnemers zijn gezondheidswetenschapper Dieneke Smit en haar vader Henk Smit. Kleinschaligheid en ‘je thuis voelen’ staan centraal op de Reigershoeve. Dieneke Smit: “We werken vanuit een duidelijke visie op zorg voor mensen met dementie en verlangen van de medewerkers dat ze uitgaan van de ander. Ons uitgangspunt is altijd: ja tenzij. Dus huisdieren ja. We sluiten aan bij hoe onze bewoners eerder leefden en volgen hun dagritme. Van familieleden vragen we om het huis te zien als het huis van hun naaste en zich ook zo te gedragen.”

De Reigershoeve geldt als een goed voorbeeld van hoe de zorg voor mensen met dementie georganiseerd kan worden. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander ging op 5 juli op werkbezoek in Heemskerk, samen met staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zij spraken met de initiatiefnemers, medewerkers, bewoners en mantelzorgers over hun ervaringen. Hoe lukt het om binnen het budget te blijven en toch zulke goede zorg te bieden? Henk Smit vond dat een lastige vraag. “Het heeft waarschijnlijk vooral te maken met de medewerkers die wij aannemen. Dat zijn stuk voor stuk bevlogen mensen die het graag anders aanpakken. Passie is essentieel.”

De Reigershoeve heeft een fikse wachtlijst. “Schrijnend”, zegt Dieneke Smit. “Maar we hebben tóch besloten dat wij klein willen blijven.”

© Phil Nijhuis

6 juli

Samen leven in Katwijk

Woonzorgcentrum Salem in Katwijk levert een inventieve bijdrage aan de integratie van nieuwkomers. Tien vluchtelingen die in Nederland mogen blijven, hebben hier woonruimte gekregen en volgen tegelijkertijd een opleiding tot verzorgende of verpleegkundige. Zo wordt leegstaande woonruimte nuttig gebruikt en krijgen statushouders de kans bij te dragen aan de Katwijkse samenleving. Op 6 juli kwam Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander op uitnodiging van burgemeester Jos Wienen naar Salem, om meer over dit initiatief te horen. Medewerkers, vrijwilligers en vluchtelingen deelden daar hun ervaringen met de Koning.

De Koning bezocht ook twee andere plaatsen in de gemeente. In wijkcentrum De Schelp in de wijk Hoornes Noord-Oost sprak hij met buurtbewoners en medewerkers. In deze wijk met veel sociale woningbouw wonen mensen met meer dan dertig verschillende nationaliteiten. Het buurtcentrum biedt een ontmoetingsplek waar mensen met problemen en hulpvragen terecht kunnen. In de Piekkapel ontmoette hij bewoners van het AZC in Katwijk en vrijwilligers van de Interkerkelijke Werkgroep Asielzoekerscentrum Katwijk. Zij zetten zich in om het verblijf van de asielzoekers in het AZC te ondersteunen en hen wegwijs te maken in Katwijk.

Het bezoek paste in een reeks werkbezoeken waarin de Koning met bewoners praat over de sociale samenhang en het ‘thuisgevoel’ in hun wijk. Eerder was hij in Hillesluis in Rotterdam, De Bennekel in Eindhoven, Lunetten in Utrecht, Panningen in Peel en Maas en de Schilderswijk in Den Haag.

© ANP, foto: Bart Maat

22 juli

'Dan begin je aan iets!'

Tropische hitte. Benauwdheid. Onweer en hoosbuien. De deelnemers aan de honderdste Vierdaagse Nijmegen hadden het niet gemakkelijk. Ongeveer 4.500 wandelaars vielen uit. Uiteindelijk bereikten bijna 43.000 wandelaars op 22 juli de finish. Daar werden zij verwelkomd en gelukgewenst door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander. Hij woonde de intocht bij op de ‘Via Gladiola’. Eerder stak hij met het Vierdaagselegioen de Maas bij Cuijk over via de pontonbrug die elk jaar speciaal voor de wandelaars wordt aangelegd. Onderweg bezocht hij een verzorgingspost.

De Vierdaagse Nijmegen is de grootste meerdaagse wandelprestatietocht ter wereld, met deelnemers van meer dan zestig nationaliteiten. Wie de tocht volbrengt ontvangt het Vierdaagsekruis, een Koninklijk erkende onderscheiding. De Koning speldde het kruisje op bij de wandelaar die de tocht het vaakst heeft uitgelopen: de 84-jarige Nijmegenaar Bert van der Lans. Hij voltooide zijn 69ste Vierdaagse. “In 1947 liep ik voor het eerst mee. We hadden net de oorlogstijd gehad en bombardementen meegemaakt. Er was eigenlijk niks. Toen kwam de Vierdaagse. Dat was een euforie. Ik zei: ik wil ook meedoen. Ik had sportieve ouders die dat stimuleerden. Dan begin je aan iets! Zo nu en dan knijp ik mezelf: hoe is het mogelijk dat je zover komt. Ik zit vrij comfortabel in elkaar, dat heb ik van Moeder Natuur meegekregen. Ik voel me kiplekker en hoef alleen maar te zorgen dat ik niet geblesseerd raak.”

© Hollandse Hoogte, foto: Flip Franssen

Digitaal op ontdekking in Koninklijke Verzamelingen

Het was Koning Willem I die in 1825 de basis legde van het Koninklijk Huisarchief, dat sinds 1 januari 2017 Koninklijke Verzamelingen heet. In bijna twee eeuwen is hierin veel Oranjeerfgoed bijeengebracht: documenten, handschriften, brieven, boeken, kaarten, bladmuziek, prenten, foto’s en kunstobjecten.

Uit de Koninklijke Verzamelingen worden met grote regelmaat werken in bruikleen gegeven voor tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Een voorbeeld is een doek van Lawrence Alma Tadema dat vanaf oktober te zien was in het Fries Museum tijdens een grote overzichtstentoonstelling van deze Nederlandse kunstenaar die eind 19de eeuw in Groot- Brittannië furore maakte. Een ander voorbeeld zijn de witte jurkjes die Koningin Wilhelmina en Koningin Juliana als kind droegen. Deze waren in 2016 te zien in Museum Paleis Het Loo. Eind 2016 waren in totaal meer dan honderd objecten uit de Koninklijke Verzamelingen te zien op diverse tentoonstellingen.

Wie een goede indruk wil krijgen van de reikwijdte en diepgang van het archief en de collecties, kan een digitale duik nemen via www.koninklijkeverzamelingen.nl. De website geeft niet alleen vaak gedetailleerde informatie over het gearchiveerde materiaal, maar ook achtergronden en wetenswaardigheden bij de documenten en objecten.

© Maarten Schuth