Augustus

TeamNL

Acht gouden, zeven zilveren en vier bronzen medailles sleepten de Nederlandse sporters in de wacht op de Olympische Zomerspelen 2016 in Rio de Janeiro. Daarmee bereikte Nederland de elfde plaats in het klassement van deelnemende landen. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander was op 5 augustus als erelid van het Internationaal Olympisch Comité aanwezig bij de openingsceremonie in het Maracanã Stadion. De dag erna fietste de Koning samen met minister-president Rutte naar het Olympisch Dorp, waar zij een groot aantal Nederlandse sporters ontmoetten.

© ANP, foto: Robin Utrecht

Later in augustus keerde de Koning naar Rio terug, samen met Koningin Máxima en zijn drie dochters. TeamNL had er met hun komst vijf enthousiaste supporters bij. Zij zagen hoe surfer Dorian van Rijsselberghe alle concurrenten ver achter zich liet en hoe de Nederlandse hockeyvrouwen in een spannende reeks wedstrijden het zilver veroverden. Ze leefden intens mee met Epke Zonderland, die tijdens de rekstokfinale ten val kwam. En zij waren getuige van de historische prestatie van Sanne Wevers, die als eerste Nederlandse turnster ooit individueel goud won op de balk met een oefening die uitblonk in beheersing en gratie. Haar prestatie bracht het Koninklijk gezin op de banken. Sanne Wevers: “Het was bijzonder dat de Koninklijke familie hier was. Gelukkig heb ik ook aan hen kunnen laten zien hoe mooi turnen kan zijn!”

Op 24 augustus ontving het Koningspaar alle Nederlandse medaillewinnaars en hun coaches en begeleiders op Paleis Noordeinde.

© ANP, foto: Robin Utrecht